De Zandmuze

De Zandmuze (Performing Arts & World Music)
Zondag 18 maart – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang middagvoorstelling 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – aanvang avondworkshop ‘zandtekenen’ 20.00u (tot 21.30u) – voorstelling + workshop gratis toegang met vrije gift achteraf – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

Zandmuze

Beeldend kunstenares Colette Dedyn en multi-instrumentalist/-vocalist Raphaël De Cock combineren het ambacht van het zandtekenen met de stiel van muziek op exotische instrumenten en zangstijlen wereldwijd. Door het samenspel tussen dit Vlaamse duo voltrekt zich een creatief audiovisueel wordingsproces dat ogen en oren van jong tot oud van begin tot eind wonderlijk open houdt. De Zandmuze is een echte familievoorstelling voor alle leeftijden die het onmogelijke laat zien en horen. Een exemplarischer beleving van hoe performing art en world music zich boven elke denkbare leeftijds- en landsbarrière verheffen is ondenkbaar.

Met niets meer dan zand, licht, glasplaat en handen schildert Colette spannende, ontroerende,  emotioneel bewogen verhalen van mensen die ze tot leven wekt in imposante landschappen. Bezoekers volgen haar beeldend wordingsproces op een groot scherm. Door als in een strip of tekenfilm de beelden op elkaar te laten volgen houdt de schilderes haar publiek gevangen in haar verhaal. Ondertussen voegt Raphaël een auditieve dimensie toe door musicerend en zingend als bij filmmuziek in te spelen op de beelden die Colette oproept. Muziek, instrumenten en zang (in meerdere talen, inclusief  Keltisch en Latijn) vinden hun oorsprong in alle denkbare uithoeken van de wereld. Deze combinatie tilt de verbeelding van de bezoekers tot in hogere sferen. Zo laten ze zich meevoeren in een zich voltrekkend en ontwikkelend verhaal.

In één van de thema’s waaruit Colette put laat ze zich inspireren op de ontroerende symfonie ‘For Nathalie’ uit 1994. Hierin geeft componist James Barnes uitdrukking aan het tragische verlies van zijn dochtertje Nathalie, gevolgd door de blije geboorte van zijn zoontje Billy in hetzelfde jaar. In de ‘Zeppelin Symfonie’ van Thomas Doss beeldt ze uit hoe Graaf Zeppelin zijn droom verwezenlijkt met de bouw van een buitengewoon luchtschip dat zich als een walvis door het universum beweegt. ‘Cies Treasure’ vond zijn première bij concert ‘O Canto Das Illas’ in 2015 in Vigo (Spanje). Raphaël zingt in Latijn over Kapitein Nemo op zoek naar een schat op de zeebodem. Wat hij uiteindelijk vindt is de Cies Eilanden met een ongekend rijk werelderfgoed aan flora, zeedieren en overige fauna.

Om haar exposities van olieverfschilderijen te promoten creëerde beeldend kunstenares Colette Dedyn in 2010 haar eerste zandtekenverhaal. Als zandtekenaar gebruikt ze een variatie aan vloeiende tekentechnieken zoals ze die ook in haar olieverfschilderijen hanteert. Met muziektrio Griff stond ze in 2012 in tv-programma ‘Belgium’s Got Talent’. Sindsdien bleef ze op muziek van Raphaël De Cock van Griff zandtekenverhalen ontwikkelen. Het duo is uitgegroeid tot een hechte, op elkaar ingespeelde performing act met levende zandtekenkunst en levende muziek. Inmiddels trad Colette met haar zandtekeningen tevens op met onder andere het Leuvens Studentenorkest, harmonie De Gilde uit Asse en het Nationaal Belgisch Orkest.

Raphaël De Cock speelt Ierse uillean pipes, Galicische gaita, Zuid-Siberische harp, citer, chatkan, Indische shruti, Oost-Europese kaval, Jew’s mondharp, viool, percussie en meer. Behalve als multi-instrumentalist is hij bedreven in boven- en ondertonale keelzangtradities zoals die zich nestelden in de nordische joik (Lapland), de mediterrane cante a tenore (Sardinië, Corsica) en de  höömi en karggraa tuva (Mongolië).

Eind 2012, 2014 en 2017 verzorgde hij met trio Griff de GUO-midwinterconcerten in een afgestoft programma van vergeten kerst-, nieuwjaars- en driekoningenliederen. De reisbestemmingen reikten tot aan de randen van Europa. Voor de Sardische herderspolyfonie voegde hij zich op het GUO-podium eind 2014 bij de Sardijnen van Tenore Monte Arvu. En in juni 2017 liet hij de GUO-bezoekers met Osuna meereizen langs de zijderoute met een instrumenten-palet uit oriëntaalse, eurazische en west-europese tradities.

Behalve in Griff, Tenore Monte Arvu en Osuna, was of is Raphaël De Cock tevens betrokken bij Cú Chullainn, Crónán, Keukkojoen, A Banda, A Contrabanda, Waira, Néboa, Northern Lights, Nadisuna, Muntagna Nera, Melancholia, Club Mediéval, Aurora Tornalis, Trio Zoefi, Odna, Voxtra, Will-o’-the-Wisp, Gjini Ensemble, nog meer wereldmuziekformaties en dus bij de Zandmuze. Bovendien geeft hij doorlopend instrumentale en vocale workshops.

Workshop
Na het middagconcert geeft Colette Dedyn met ondersteuning van Raphaël De Cock in de avondworkshop (van 20 tot 21.30u) een introductie in de zandtekenkunst. Ze nodigt alle bezoekers van de middagvoorstelling van harte uit om hieraan deel te nemen. Evenals de middagvoorstelling is de avondworkshop vrij toegankelijk met mogelijkheid tot vrije gift achteraf naar eigen inzicht en vermogen van bezoekers en deelnemers.

Deelname aan de workshop zandtekenen is voor alle leeftijden en vereist geen aanvangsniveau, uitsluitend gezonde nieuwsgierigheid naar deze fascinerende expressievorm van performing art. Dus ook nieuwsgierigen zonder enige ervaring in de beeldende kunst kunnen deelnemen. Colette zorgt voor enkele glasplaten, licht en zand. Per glasplaat kunnen meerdere deelnemers aanschuiven.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagvoorstelling?
–    Diner tussen middagvoorstelling en avondworkshop?
–    Overnachting na avondworkshop, met ontbijt op maandagochtend?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600. Vermeld dat u GUO-bezoeker bent. Voor u gelden speciale GUO-tarieven! Check ‘eten en slapen in Boschoord’ in menubalk.

Digitale ticketreservering voor andere GUO-concerten en -workshops?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Gratis toegang, vrije gift achteraf        
De Zandmuze verzorgt de tweede en tevens laatste gratis toegankelijke voorstelling en workshop met vrije gift achteraf uit GUO-concertserie 2017/2018. Hierin herdefiniëren kleine, fijne formaties westers gewortelde folkmuziek. Dat doen ze door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz en klassiek, met niet-westers gewortelde muziek en zoals hier bovendien in combinatie met beeldende kunst.

Bezoekers en deelnemers betalen geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht. Wie toch om een vuistregel verlegen zit: beoordeel de voorstelling en de workshop met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal 10 euro als u de voorstelling en de workshop van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO initiatief een warm hart toedraagt.

Met haar gratis toegankelijke voorstellingen en workshops met vrije gift achteraf draagt GUO haar democratisch gedachtegoed uit om in Oisterwijk iedereen ongeacht draagkracht de kans te bieden zich te ‘verrijken’ met live muziekbeleving door professionele topmuzikanten. ‘Harde’ voorwaarde: tweemaal drie kwartier kunnen zitten, luisteren en kijken naar de voorstelling en desgewenst nog eens ’s avonds bij de workshop. Nog uitdagender: participeer als deelnemer in de interactieve workshop. Dringend voorstellingsadvies: kom op tijd, want VOL=OP!

GUO’s gratis toegankelijke zondagmiddagvoorstellingen en zondagavondworkshops 2017/2018 met vrije gift achteraf: La Manouche (5 nov); De Zandmuze (18 mrt).

De Zandmuze  in beeld & geluid?