Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel

Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel (jazz–world-fusion/ NL)
Zondagmiddag 8 april – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – entree 20 euro – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

Eric Vloeimans en Eric Vaarzon Morel

De Nederlandse instrumentalisten Eric Vloeimans en Eric Vaarzon Morel behoren tot de top van de internationale cross-over muziek. Trompettist Vloeimans is begiftigd met ‘een schitterende toon die met de jaren veelzijdiger wordt’ (de Volkskrant), terwijl gitarist Vaarzon Morel ‘zijn instrument lijkt te bespannen met de snaren van zijn ziel’ (HP De Tijd). Muziekduiders duwen de ene Eric in ‘het’ jazzhokje en de andere in dat van ‘de’ flamenco. Maar op hun creatieve geest staat geen maat. Trouw aan zichzelf ontroeren hun energie, eigenzinnige invoelendheid en muzikale schilderingen. Gretig laten ze hun jazz- en flamencopaden doorkruisen door pop, klassiek en wereldmuziek. Om ze met open mind te toucheren, warmhartig te omarmen en te integreren in hun onbegrensde repertoire.

Als om te onderstrepen hoe 1 + 1 meer kan zijn dan 2, kruisen hun paden zich sinds 2003. In ‘Miles of Sketches of Spain’ spelen Eric & Eric onder andere ‘Concierto de Aranjuez’. Het Parool: “Zo hoort het: alle details, van miniemste snarentrilling tot geringste aanzet van een ademstoot, kraakhelder en in balans (…) Als je het niet met eigen ogen zou zien, zou je denken dat hier wordt gewerkt met midisequencers.” Trouw: “De klankschilders maken hun eigen schetsen: een vleugje jazz, een veegje flamenco, Moorse invloeden…, veel donkere tonen (tonos negros) en een boventoonspectrum dat een eigen leven gaat leiden in de fantasie van de luisteraar.”

Eric Vloeimans toert de wereld over met de beste musici van klassiek tot jazz. Hij werkt samen met harpist Remy van Kesteren, dj Armin van Buuren, singer-songwriters, blaaskapellen en improviseert als solist op voorbijschuivend beeldmateriaal in tv-programma DWDD. Van concertgebouw tot rockwalhalla, in Europa, USA, Indonesië, China, Midden-Oosten, Zuid-Afrika en Japan: zijn reiservaringen beïnvloeden zijn muziek doorlopend. Op elk podium voelt hij zich uitgedaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Hij speelt van hart naar hart, slaat bruggen tussen genres en culturen, sprokkelt Edisons en meer in klassiek, jazz, pop, wereld- en filmmuziek.

Uit deze onbevangenheid ontspruit het avontuurlijke ‘Oliver’s Cinema’, anagram van Eric Vloeimans. Hiermee ontketent hij de zoveelste fluwelen revolutie op trompet. De Vlaamse accordeonist Tuur Florizoone en  de Duitse cellist Jörg Brinkmann staan de Nederlandse trompettist bij.

In oktober 2016 geeft dit ‘drielandentrio’ een verfrissend GUO-concert. Hokjes ontstijgend zweven ze boven elk definieerbaar genre. Gedrieën rekken en trekken ze aan jazz, klassiek en pop, spinnen improvisaties uit, fluisterspelen spannend lyrisch en mystiek, exploderen uitzinnig en nemen onderweg etnisch gewortelde afslagen naar de breedst denkbare range van wereldmuziek. Dat smaakt naar meer, zo mogelijk in een nog ultiemer losgeslagen variatie, bijvoorbeeld met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel.

Eric Vaarzon Morel studeert klassiek gitaar aan het conservatorium in Utrecht. Als zestienjarige krijgt hij eind jaren zeventig op de zevende ‘Rencontres de la Guitare’ in Frankrijk gitaarles van flamenco-legende Paco Peña. Begeesterd trekt hij begin jaren tachtig als negentienjarige naar het diepste zuiden van Spanje. In het verblindende licht van Andalusië zoekt en vindt hij langs gortdroge paden zijn weg. In het epicentrum van de gitanes maakt hij de steegjes en kroegjes van Sevilla tot zijn thuis en de zigeunerflamenco tot zijn taal.

Terug in zijn biotoop monstert hij twee jaar later de pracht van bevroren rietkragen aan Hollandse einders en beseft: ik ben een ‘Aguador’, een Waterdrager. Met mijn gitaarmuziek ga ik de kurkeiken op de verzengende Andalusische vlakte besprenkelen, de jasmijnbomen laten bloeien en de broeierige Spaanse warmte laten neerdalen op mijn frisse, humide land onder de zeespiegel.

Deze impressies louteren Eric Vaarzon Morel tot authentieke, veelzijdige flamencogitarist, theatermaker en componist. Solo of in gezelschap toert hij langs Concertgebouw en Bimhuis, North Sea Jazz, poptempel ‘The Apollo’ in New York en andere toonaangevende podia in Europa, Turkije en India.

Alleen en met anderen componeert hij‘De Ongelukkige’ (naar Louis Couperus), ‘De Nieuwe Wereld van Don Quichot’, ‘Santiago’ (over de pelgrimstocht naar Compostela), theatermuziek over Jeroen Bosch en flamenco-opera ‘El Greco de Toledo’ waarvan de Volkskrant de live-cd waardeert met een vijfsterren-recensie. Hij maakt filmmuziek bij ‘Leef!’ en ‘Het Schnitzelparadijs’ en treedt aan bij ‘VPRO’s Vrije Geluiden’, ‘Podium Witteman’ en ‘DWDD’.

Hij werkt met muzikanten uit de klassieke, rock- en jazzscene, maar ook met acteurs, beeldend kunstenaars en theatermakers. Onder hen Abdelkader Benali, Flairck, Jan Akkerman, Harry Sacksioni, Metropole Orkest, Gijs Scholten van Aschat, Leoni Jansen en dus Eric Vloeimans.

Eric Vaarzon Morel werkt aan zijn nieuwe opera ‘Caravaggio Furioso’, aan tv-docu ‘De nieuwe Stradivarius’ over instrumentenbouw en aan de bouw van een gitaar. Op de rol staan vier toernees: ‘Ierse Nachten’ met Leoni Jansen, ‘Duende’ met Gijs Scholten Van Aschat, een jubileumtoer met ‘Five Great Guitars’ waarin hij met onder andere Jan Akkerman en Harry Sacksioni pop, jazz, folk, latin en flamenco samenbrengt en dus een programma met Eric Vloeimans. Daarnaast doceert hij flamencogitaar aan jong talent bij het conservatorium van Amsterdam. In het NRC zegt hij hierover: “Ook daarom hou ik van flamenco: het stimuleert de vrije geest. Ik ben steeds meer mijn eigen muziek gaan maken en heb uiteindelijk mijn kunstenaarschap gevonden, hoe pretentieus dat misschien ook klinkt. Al is de zoektocht natuurlijk nooit ten einde.”

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner na middagconcert?
–    Overnachting na afloop, met ontbijt op maandagochtend?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600. Vermeld dat u GUO-bezoeker bent. Voor u gelden speciale GUO-tarieven! Check ‘eten en slapen in Boschoord’ in menubalk.

Digitale ticketreservering GUO-concerten en -workshops?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Eric Vloeimans & Eric Vaarzon Morel in beeld & geluid?