La Manouche

La Manouche (gipsy)
Zondag 5 november – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang middagconcert 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – aanvang avondworkshop ‘introductie gipsy zang en instrumentaal’ 20.00u (tot 21.30u) – concert + workshop gratis toegang met vrije gift achteraf – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

La_Manouche

Gipsytrio La Manouche neemt u mee op reis met haar zigeunerkaravaan. Aan boord: temperamentvolle, hartverscheurende liederen en spontaan improviserend gitaar- en klarinetspel. Op verstilde momenten laten zanger/ritmegitarist Mouché, sologitarist Manito en klarinettist Roelof u op adem komen bij een knapperend kampvuur tussen hun woonwagens. Maar daarna trekken ze weer voort, met u in hun zigeunerkaravaan.

Eind jaren tachtig begonnen als gitaarduo laat La Manouche haar geraffineerde snarenspel sinds 2012 verrijken door melodische fraseringen van de klarinet. Het trio laat zich inspireren door het erfgoed van de sinti- en roma-gitanes. Voorbij trekt een mélange van gipsyswing á la Django Reinhardt en Stephan Grapelli uit de legendarische Hot Club de France, csardas uit de puszta van de Balkan en rumba flamenca uit de uitgestrekte velden met grazende en dravende wilde paarden van de Camargue.

In meerdere zigeunertalen verhalen de liederen van dagelijkse gebeurtenissen, doorspekt met passie, sentiment en weemoed, tekstueel al dan niet verhuld in metaforen. U hoeft die talen niet te verstaan om de beproevingen te doorvoelen, tot in extremis de nazistische pogroms, maar evenzeer de zorgeloze vrolijkheid van het nomadische bestaan.

Het repertoire is overgeleverd, van generatie op generatie binnen zigeunerfamilies en door uitwisseling met andere muzikanten, al dan niet uit zigeunergemeenschappen. Daarnaast borduren eigen composities voort op dit traditionele erfgoed. Dankzij improvisaties zijn geen twee concerten hetzelfde en houden de  muzikanten het voor hun publiek, elkaar en zichzelf spontaan, spannend, verfrissend, dynamisch, interactief en energiek.

Geboren en getogen in een zigeunergemeenschap in België kreeg Mouché Palts de gipsymuziek met de paplepel toegediend. In zijn puberteit begaf hij zich op experimentele zijpaden om terug te keren naar zijn muzikale roots waarmee hij zich van nature en met allure uitdrukt. In zijn schilderachtige, doorleefde vocalen klinken sfeerbepalende, oprechte passie en emotie waarmee hij de harten van zijn luisteraars beroert. Met zijn ritmische Maccafarri gitaar begeleidt hij zijn bezielende liederen en legt hij de strakke basis van waaruit zijn muziekmaten naar hartenlust versierend hun soli op- en uitbouwen.

De naam Manito verwijst naar de Spaanse gitaar- en zigeunerlegende Manitas de Plata. Het was zijn gitaar- en pianospelende oom die hem al jong op het spoor zette van de gipsyswing. Gepokt en gemazeld soleert hij bij voorkeur op Spaanse gitaar, virtuoos improviserend, intuïtief, dynamisch en spontaan. Ofwel, in zijn eigen woorden, ‘naargelang de sterren staan en de wind waait’. Behalve met La Manouche treedt hij ook op als solist, in Spaans zigeunergezelschap La Rosa en als de helft van Zuid-Amerikaans duo Claudia y Manito.

Geboren Groninger Roelof Posthumus studeerde klarinet en saxofoon aan meerdere conservatoria en bij gereputeerde maestro’s als Walter Hekster, François Daneels en Azgam Gibaduin. In meerdere samenstellingen toert hij door West-Europa en de VS en participeert hij in cd-producties. In Duitsland leidt hij zijn eigen R.P. Swing Orchester.

La Manouche heeft onder meer uitstekend ontvangen cd ‘Ay, Chavale!’ op naam. In 2012 nam de Amerikaanse muziekjournalist Donald Cohen de formatie als enige artiesten uit Nederland op in zijn  mondiale boekwerk met verzamel-cd ‘Gipsy Voices: Songs from the Romani Soul’. Zij verkeren er in goed gezelschap van wereldsterren als Esma Redzepova en Saban Bajramovic.

Workshop
Na het middagconcert geven de muzikanten van La Manouche in de avondworkshop (van 20 tot 21.30u) een introductie in meerdere vocale en instrumentale gipsystijlen. Ze nodigen alle bezoekers van het middagconcert van harte uit om hierbij aanwezig te zijn als belangstellend toehoorder of (nog beter!) als actief deelnemer.

Evenals het middagconcert is de avondworkshop vrij toegankelijk met mogelijkheid tot vrije gift achteraf door toehoorders en deelnemers naar eigen inzicht en vermogen.

Voor deelname aan de workshop gipsyzang is geen aanvangsniveau vereist, uitsluitend gezonde nieuwsgierigheid naar deze fascinerende zangtraditie. Dus ook nieuwsgierigen zonder zangervaring kunnen deelnemen. Voor deelname aan de workshop gipsy instrumentaal volstaat het als deelnemers een algemeen beginniveau op hun instrument zijn ontstegen (zogenaamd ‘begonnersniveau’). Bespelers van alle akoestische instrumenten kunnen deelnemen. De bandleden van La Manouche hebben een specifieke expertise in ritmische gitaarbegeleiding en in fraseringen voor sologitaar, saxofoon en klarinet. Deelnemende muzikanten gelieve hun eigen instrument mee te brengen.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner tussen middagconcert en avondworkshop?
–    Overnachting na avondworkshop, met ontbijt op maandagochtend?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600. Vermeld dat u GUO-bezoeker bent. Voor u gelden speciale GUO-tarieven! Check ‘eten en slapen in Boschoord’ in menubalk.

Digitale ticketreservering andere GUO-concerten en -workshops?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Gratis toegang, vrije gift achteraf        
La Manouche verzorgt het eerste van twee gratis toegankelijke concerten en workshops met vrije gift achteraf uit GUO-concertserie 2017/2018. Hierin herdefiniëren kleine, fijne formaties westers gewortelde folkmuziek. Dat doen ze door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz en klassiek of met niet-westers gewortelde muziek.

Bezoekers betalen geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht. Wie toch om een vuistregel verlegen zit: beoordeel het concert en de workshop met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal 10 euro als u het concert van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO initiatief een warm hart toedraagt.

Met haar gratis toegankelijke concerten en workshops met vrije gift achteraf draagt GUO haar democratisch gedachtegoed uit om in Oisterwijk iedereen ongeacht draagkracht de kans te bieden zich te ‘verrijken’ met live muziekbeleving door professionele topmuzikanten. ‘Harde’ voorwaarde: tweemaal drie kwartier kunnen zitten en luisteren naar het concert en desgewenst nog eens anderhalf uur ’s avonds bij de workshop. Nog uitdagender: participeer als deelnemer (zanger en/of instrumentalist) in de interactieve workshops. Dringend concertadvies: kom op tijd, want VOL=OP!

GUO’s gratis toegankelijke zondagmiddagconcerten en zondagavondworkshops 2017/2018 met vrije gift achteraf: La Manouche (5 nov); De Zandmuze (18 mrt).

La Manouche in beeld & geluid?