Sedaa

Sedaa (Mongolië/Perzië)
Zondag 15 oktober – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang middagconcert 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – aanvang avondworkshop ‘boven- en ondertonale keelzang’ 20.00u (tot 21.30u) – eenheidsentree concert + workshop 20 euro – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

Sedaa

Drie Mongolen en een Pers. Ofwel: Mongolië ontmoet de Oriënt. Die exotische ontmoeting tussen deze muziekculturen versmelt in Sedaa tot uniek vernieuwende, maar toegankelijke wereldmuziek. Ook voor Westerse oren is het zuiverend om deze mystieke, melancholische muziek te beleven. Op cd, maar zeker ook in een concert.

Sedaa betekent stem in het Perzisch. Vocalen drukken inderdaad een stevig stempel op het groepsgeluid. De muzikanten zijn meesters in boven- en ondertonale keelklanken die de Mongoolse muziek typeren. Resonerende vocalen die ze met ogenschijnlijk gemak van podium richting zaal dirigeren, lijken van overal en nergens te komen, zich hun weg door de ruimte te dansen, om naar overal en nergens te gaan. De beheersing van het instrumentarium verdient het predikaat uitmuntend.

De gitaar en percussie van Iraanse multi-musicus Omid Bahadori doen westers vertrouwd aan (akoestisch en leadgitaar, cajon, handtrom, vergelijkbaar met een Ierse mega-bodhran). Hetzelfde geldt voor het hakkebord, althans voor wie verwantschap ziet met de hammer dulcimer die in varianten voorkomt in onze westerse muziektraditie. Ganzorig Davaakhuu geniet internationaal erkenning als virtuoos op dit sprankelende, 120-snarige instrument. Met halzen overvloeiend in uit hout gesneden  paardenhoofden, ogen de contrabas van Nasaa Nasanjargal en de viool van Naraa Naranbaatar als Mongoolse ambachtskunst.

Traditionele koperen en andere blaasinstrumenten vervolmaken het ruimtelijke beeld dat de toehoorder brengt nabij briesende przewalskipaarden, dravend over winderige, uitgestrekte  steppes. Maar Sedaa roept evengoed de illusie op van voetbalsupporters die zich in een volgepakt stadion massaal verbroederen met zielsverwarmende samenzang. Om vervolgens stil te genieten van een eeuwenoud Perzisch liefdeslied, vertolkt door ontroerende zang van Omid die zichzelf akoestisch bijstaat met subtiel voortkabbelend snarenwerk.

Met haar kenmerkende boven- en ondertonale vocalen grijpt Sedaa terug naar vibrerende keelzangtechnieken van haar nomadische voorouders. Daarin brengen de verschillende zangers meerdere toonhoogtes gelijktijdig terug tot één samenvallende klank in Höömi (boventonale) of Kargyraa (ondertonale) harmonie. Ook de instrumenten kennen een overlevering van opeenvolgende generaties, inclusief de ambachtelijke bewerking van natuurproducten, zoals natuurlijk hout, tot statusverhogende Morin Khuur  (paardenhoofdviool).

De mystieke, melancholische sfeer die het groepsgeluid ademt, ontleent zich aan weidse natuurlandschappen die Mongolië en Perzië gemeen hebben, vermengd met oriëntaalse ritmes. Sedaa waakt ervoor dat ze met haar moderne arrangementen en vernieuwende composities het culturele erfgoed respecteert, maar tevens voortzet en uitbreidt. Resultaat is een verbluffende balans tussen twee van ’s werelds oudste en rijkste culturen, toegankelijk bewerkt naar het hier en het nu. Voor wie intens luisteren met gesloten ogen niet volstaat: Sedaa treedt op in origineel gedrapeerde zijden klederdracht.

Workshop
Na hun middagconcert nemen bandleden van Sedaa in hun avondworkshop (van 20.00 tot 21.30u) de deelnemers mee in hun fascinerende wereld van de Mongoolse boven- en ondertonale  zangtraditie.  In de overtuiging dat ze iedereen die kan spreken ook minstens twee tonen gelijktijdig kan leren zingen, gaan ze eerst aan de slag met de boventonale Höömi. Afhankelijk van de voortgang voegen ze de ondertonale Kargyraa toe. De derde techniek is de ondertonale Kargyraa waarmee de zanger nog een octaaf extra afdaalt. Hiermee creëert hij een mystiek vibrerend geluid dat gaat rondzingen.

Sedaa nodigt al haar bezoekers van het middagconcert van harte uit om ook bij de avondworkshop aanwezig te zijn als belangstellend toehoorder of (nog beter!) als actief deelnemer. De toegang tot de avondworkshop is bij het middagconcert inbegrepen. Toehoorders en deelnemers aan de avondworkshop die het middagconcert niet bezochten, betalen 20 euro voor de workshop.

Voor deelname aan deze workshop ‘boven- en ondertonale keelzang’ is geen aanvangsniveau vereist, uitsluitend gezonde nieuwsgierigheid naar deze fascinerende zangtraditie. Dus ook nieuwsgierigen zonder zangervaring kunnen deelnemen.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner tussen middagconcert en avondworkshop?
–    Overnachting na avondworkshop, met ontbijt op maandagochtend?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600. Vermeld dat u GUO-bezoeker bent. Voor u gelden speciale GUO-tarieven! Check ‘eten & slapen in Boschoord’ in menubalk.

Digitale ticketreservering GUO-concerten en -workshops?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Sedaa in beeld & geluid?