Andy Irvine

Andy Irvine (Eire)
Zondagmiddag 18 november – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – entree 20 euro – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

18-11-18 Andy Irvine 2

Al meer dan een halve eeuw onderweg maakt van de Ierse singer-songwriter Andy Irvine een iconische traditie in zichzelve. Mid sixties begonnen in Sweeney’s Men overvalt hem het succes van supergroep Planxty in de seventies, afgewisseld met een vluchtige flirt met De Dannan. Vanaf de eighties trekt hij door met de pan-Europese crossover in Mozaïk en met een verzameling Ierse coryfeeën in Patrick Street. Tussen de bedrijven door zwermt hij uit als vrijbuitend troubadour.

Van de Britse eilanden naar de VS en Canada, met doorsteek over het Europese continent, op naar Japan en via Australië en Nieuw-Zeeland weer terug langs af. Van de kleinste clubs tot de meest vooraanstaande festivals, inclusief radio- en tv-stations en dat al meer dan een halve eeuw in de herhaling. Met als creatieve handelsmerken zijn onmiskenbaar prettig onvaste, karakteristieke en emotioneel geladen vocalen uit duizenden en zijn onnavolgbaar inventieve, energieke en delicate interpretaties op bouzouki, mandoline, mandola en mondharmonica.

In zijn eentje als de Ierse equivalent van Jack Kerouac, of met duopassagier voor wie hem bijbeent, on the road én instrumentaal. Zoals Planxty-evenknie Paul Brady, Schots instituut Dick Gaughan, Gerry O’Beirne of Nederlander Rens van der Zalm (Fungus, Wolverlei, Overstekend Wild, Youp van ’t Hek, Frank Boeijen). Een uitpuilende koffer met zich meezeulend van waaruit hij een onuitputtelijk traditioneel en eigentijds Iers repertoire opdiept.

Nu en dan stapt hij onvoorspelbaar uit, bijvoorbeeld naar een opgesnoven Balkan-dansdeun als sixties-stuiptrekking uit zijn rondzwervend straatmuzikantenbestaan door Bulgarije en Roemenië. Of naar geëngageerde klassieker ‘Fascists bound to loose’ van Woody Guthrie, inspirerend voorloper en gangmaker van de Amerikaanse sixtiesfolk. Maar steevast rijk aan en geniaal in vocale emotie, instrumentale versiersels en ritmische variatie.

Andy is ook een intrigerende draailierspeler, al laat hij dit precaire bourdoninstrument voor zijn wereldtournees helaas liever thuis. En, voor wie er oog en oor naar heeft, niet zelden prepareert hij zijn gitaar alsof het een bouzouki betreft. Het tekent het engagement in de man ook buiten het podium dat hij, naar eigen zeggen, weigert zich door de lucht te verplaatsen met Ryan Air, niet alleen omdat de Ierse prijsvechter onzorgvuldig met zijn instrumentenbagage zou smijten, maar ook omdat ze  tegen afspraken met vakbonden in verworven arbeidsrechten van haar eigen personeel schaamteloos met voeten zou treden.

Tot enkele jaren geleden nam Andy Irvine met Sweeney’s Men, Planxty en enkele individuele muzikanten uit deze legendarische bands deel aan reünieconcerten in festival- en concertlocaties als Celtic Connection in Glasgow en Vicar Street in Dublin. Met gelegenheidsformatie LAPD hield hij het muzikaal erfgoed van Panxty nog even levend. Met friends through music vierde hij in 2012 zijn zeventigste verjaardag met twee uitverkochte concerten in Vicar Street die werden vereeuwigd op cd en dvd. Met acht uitverkochte concerten in eigen land vierde hij in 2017 de veertigste verjaardag van  het legendarische duo-album met Paul Brady.

De inmiddels 76-jarige Andy Irvine boogt met zijn meer dan vijftig muzikantentropenjaren op een onlosmakelijke resem aandelen in de opperste Ierse en Pan-Europese dreamteams. In plaats van op zijn lauweren te rusten bracht hij afgelopen jaar een cd uit met Usher’s Island, zijn nieuwe band met Johnny Doyle op gitaar en Mike McGoldrick op uillean pipes en dwarsfluit. Met ragfijne rode draad weeft hij vakkundig en toegewijd voort aan zijn Ierse storytelling songs. Nog altijd toert hij als solist of met muziekvrienden door Ierland, UK, Scandinavië, Oost-Europa, Japan, Down Under, Latijns Amerika en, zoals nu, het Europese continent. Daarbij is zijn concert bij GUO het enige in Nederland.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner na middagconcert?
–    Overnachting met ontbijt?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600.

Digitale ticketreservering?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Andy Irvine in beeld & geluid? Check: