Jan Akkerman

Jan Akkerman (NL)
Zondagmiddag 10 februari – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – entree 20 euro – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

10-02-19 Jan Akkerman

Beste gitarist ter wereld, kopt het Britse‘Melody Maker’ in 1973. Na een dikke halve eeuw op podia en in opnamestudio’s vindt menigeen dat nog steeds. Behalve aan talent dankt Jan Akkerman dat predikaat aan zijn niet aflatende drang tot vernieuwing. Onorthodox vindt hij zichzelf dagelijks opnieuw uit. Daarvoor adopteert en integreert hij uiteenlopende muziekstijlen en deelt hij zijn klasse en passie live met zijn publiek. Waar het lijkt alsof hij moeilijk zijn stijlhokje kan kiezen, is het hemzelf te doen om te excelleren in elke stijl die hem aanspreekt. Het houdt hem fris, energiek en onvoorspelbaar.

Voordat de inmiddels 72-jarige geboren Amsterdammer zich onsterfelijk maakt als inventief leadgitarist van legendarische superbands, maakt hij als puber meters in lokale bandjes en doet hij anoniem studiowerk met de top uit de Nederpop. Na zijn eerste soloalbum (‘Talent for Sale’) verzeilt hij in 1969 in ‘Brainbox’, maar steekt hij na één jaar en één album over naar ‘Focus’ waar hij blijft tot in 1974. Internationaal breekt hij door met beklijvende hits als ‘Hocus Pocus’ en ‘Sylvia’. Tien jaar later komt het tot een korte reünie, waarna hij zweert nooit meer een willoze toermachine te zijn en alleen nog zijn eigen route uit te stippelen.

Solo, met eigen band en in samenwerking met anderen rijgt giga-gitarist Jan Akkerman tientallen live- en studio-albums en dvd’s aaneen. Hans Hylkema vangt zijn muzikantenleven in een tv-docu. Hij speelt met coryfeeën als BB King, Gary Moore, Paco de Lucia, Ice-T, Adje van den Berg, Kaz Lux, Eelco Gelling, Herman Brood en het Rosenberg Trio. Hij concerteert van Japan tot Zuid-Amerika, van het  Midden-Oosten tot Rusland, van Indonesië tot India. Meer dan eens verschijnt hij op het Montreux Jazz Festival en op North Sea Jazz en hij staat in Royal Albert Hall Londen, in Carré en tijdens ‘50 jaar Nederpop’ in HMH Amsterdam.

In de jaren tachtig wint hij een weddenschap met dj Willem van Kooten (aka Joost den Draayer) om binnen 24 uur een compleet album af te leveren (‘Oil in the Family’) en verkast hij voor een paar jaar naar Scandinavië. Zijn deelname aan ‘Night of the Guitar’ leidt in 1990 tot een wereldwijde release van ‘The Noise of Art’. Begin jaren negentig bedankt hij voor de lucratieve uitnodiging om met Sting op wereldtoer te gaan. Tijdens zijn revalidatie van een ernstig auto-ongeluk verhuist hij naar het geboortedorp van zijn vrouw.

Voor ‘Passion’ (1999) krijgt hij een Edison-nominatie. Het album is deels live en volledig solo op akoestisch gitaar met lyrische suites en klassieke thema’s uit onder andere Bach’s ‘Mattheus Passion’ die tevens de titel verklaart. Stichting Conamus kent hem in 2005 een Gouden Harp toe voor zijn hele oeuvre.  Hij draagt muzikaal bij aan de herdenking van André Hazes een jaar na diens dood. In ‘Fromage à trois’ brengt hij een hommage aan Django Reinhardt en zijn ‘Hot Club de France’. Zijn inbreng in ‘Five Great Guitars’ loopt in 2009 over in uitreiking voor hem persoonlijk van de ‘Eddy Christiani Award’ uit handen van de oude maestro himself. Zijn vijftigjarige carrière op wereldpodia viert hij in 2012 met ‘My Brainbox’, waarna hij onvermijdelijk wordt geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Momenteel toert hij met andere NL topgitaristen én met dochter Laurie (vocals) in ‘Knight of the Guitar’. Tot wat hij zich laat verleiden in zijn GUO-concert? Tot freestyle jazz, blues, progrock, klassiek, hot club de france, new age, elektronisch, dance? Tot elektrische of akoestische gitaar, luit, sitar, sax, toetsen? Tot een mix van dit alles en meer? Niemand weet het op voorhand, ook hijzelf niet. En juist dat tekent de authentieke pioniersgeest van de meesterlijke improvisator. Jan Akkerman blijft verrassen en verwonderen. Niet alleen zijn publiek, evenzeer zichzelf.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner na middagconcert?
–    Overnachting met ontbijt?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600.

Digitale ticketreservering?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Jan Akkerman in beeld & geluid? Check: