Martin Simpson

Martin Simpson (UK)
Zondagmiddag 24 maart  – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – entree 20 euro – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

24-03-19 Martin Simpson1

Martin Simpson behoort tot de beste slide- en akoestische gitaristen ter wereld. Met het vizier eeuwig gericht op vernieuwing brengt hij Amerikaanse en Britse traditionals opnieuw tot leven. Zijn betoverende, eclectische  fingerpicking techniek is nauwelijks volgbaar, inventief, ongeëvenaard subtiel, staat bol van creatieve improvisaties en is voor zijn vakgenoten inspirerend dan wel confronterend zo niet frustrerend. En dan weet hij ook nog aardig weg met de banjo. In navolging van min of meer vergelijkbare gitaarvirtuozen als Leo Kottke, Leon Redbone en Pierre Bensusan vormen zijn vocalen eerder het functionele verlengde in dienst van zijn verbluffende instrumentbeheersing dan vice versa.

In zijn verhalende ballades demonstreert Simpson een meesterlijke vertelkunst. Zijn intense zeggingskracht heeft hij van geen vreemde: de geëngageerde zanger Roy Bailey  is zijn schoonvader. Van daaruit is de link met Leon Rosselson, nog zo’n intellectuele, erudiete  angry yonng man uit de folkscene van de generatie vóór hem, snel gelegd. Als zijn muzikale ijkpunt uit eigen land noemt hij echter die andere Martin, icoon  uit de fameuze muziekfamilie Waterson:Carthy, nestor van de Britse folk, toonbeeld van de Britse folkrevival uit de jaren zestig, idool van Amerikaanse generatiegenoten als Bob Dylan en Paul Simon & Art Garfunkel (vergelijk ‘hun’ ‘Scarborough Fair’ uit Yorkshire dat Carthy als Britse traditional terug op de kaart zette!), kortom: Martin Carthy dus die (met dochter Eliza) in deze GUO-serie overigens ook op ons GUO-podium staat.

Maar de inspiratiebronnen van Martin Simspon reiken nog verder. Ook zijn vijftienjarig verblijf in de VS liet flink wat sporen na. Als vanzelfsprekend mengt hij zijn Britse basisingrediënten met afro-american en met old-time music, die tussen 1923 en 1935 de countrymuziek in het zuiden van de USA domineerde. Simpson arrangeert traditioneel repertoire tot moderne composities, maar componeert evengoed eigen werk dat zich moeiteloos laat meten met de beste traditionals.

In het achttienjarige bestaan van de jaarlijkse ‘BBC Radio 2 Folk Awards’ heeft hij het record aantal van meer dan dertig  nominaties op zijn naam: als beste artiest, voor de  beste song en als beste album van het jaar. Zo ook weer voor zijn voorlaatste én laatste solo-albums ‘Vagrant Stanzas’ en ‘Trails & Tribulations’, twee meesterwerkjes van ambachtelijk vakmanschap. Tussendoor bracht hij het monumentale ‘Murmurs’ uit, resultaat van een samenwerking tussen drie Britse folkgiganten: trekharmonicaspeler Andy Cutting, fiddler Nancy Kerr en dus gitarist Martin Simpson.
.
Zowel op podium als album werkte Martin Simpson samen met June Tabor, Kelly Joe Phelps, Jackson Browne en David Lindley, Danny en Richard Thompson, Martin Taylor, Bonnie Raitt, David Hidalgo, Steve Miller, Danú, Martin Carthy, Cara Dillon, Dick Gaughan en schoonvader Roy Bailey. Twee jaar geleden moest hij zijn toer door de Lage Landen, waaronder bij GUO, wegens ziekte annuleren. Die ‘schade’ komt hij nu inhalen. Bij GUO treedt de maestro van de vernieuwende traditie aan als solist in een ultiem intiem concert, in kleinschalige setting, waar artiest en 140=VOL=OP bezoekers nog knus op elkaars schoot kruipen, voor een intens bewogen concertbeleving, voor wie nog luisteren wil.
‘One of the virtuoso instrumentalists of the English music scene….. Sounds better than ever’ (The Guardian – 4 sterren)

‘Simpson has become a fine interpreter of traditional and other songs, as well as a notable writer of his own.’  (The Times)

‘Simpson’s latest is a potent blend of the highest calibre…Simpson has never sung or played better’ (Acoustic Magazine)

‘One of our finest traditional musicians, Simpson’s latest album offers a roving overview of his talents.’ (Uncut – 4 sterren)

‘An excellent collection of material drawn from both sides of the Atlantic handled with loving care by Simpson and aided by some of the biggest names in folk’ (Maverick – 4 sterren)

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner na middagconcert?
–    Overnachting met ontbijt?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600.

Digitale ticketreservering?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Martin Simpson in beeld & geluid? Chec: