Matthews Southern Comfort

Matthews Southern Comfort (UK/NL)
Zondagmiddag 13 januari – Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord Oisterwijk – aanvang 15.00u – kassa  open 14.00u – zaal open 14.45u – entree 20 euro – organisatie: Groeten Uit Oisterwijk (GUO)

13-01-19 Matthews Southern Comfort

In de lange loopbaan van Iain Matthews tekent zich een rusteloze zoektocht af naar urgente diepgang en zeggingskracht. Zo stond deze Engelse singer-songwriter in 1967 aan de wieg van Fairport Convention. Van meet af bleek de Britse formatie een legendarisch broeinest van talentvolle pioniers. Die waagden het om de tot dan  akoestische traditionele Engelse muziek te verknopen en op te schudden met dampende rock. Samen met Steeleye Span werd Fairport Convention founding father van een nieuw genre: Britse folkrock.

Hoewel de mix  aansloeg, raakte Iain Matthews na twee jaar en drie albums eind jaren zestig in de ban van Amerikaanse singer-songwriters van het opkomende americana-genre. Hij verliet de gouden folkrock-formule van Fairport Convention met coryfeeën als gitaarvirtuoos Richard Thompson, cultzangeres Sandy Denny en super-fiddler Dave Swarbrick. De Brit ambieerde op eigen benen te staan als songsmid, riskeerde voor zijn ‘American Dream’ de oversteek naar USA en sprong er als een ‘Mister Nobody’ in het ongewisse diepe.

Streefdoel was een solo-album en dan van daaruit maar zien wat de toekomst brengen zou. Hij streek neer in Los Angeles, voor enkele maanden, dacht hij. Hij produceerde songs die hem ten voeten uit als Brit in Amerika typeerden: ze hielden het midden tussen beide culturen, een Brits-Amerikaanse melting pot. Zijn innovatieve moed zag hij beloond: het werden achtentwintig Amerikaanse jaren met veel soloprojecten, maar hij was ook frontman van zowel Southern Comfort als Plainsong. Tevens werkte hij samen met Nancy Griffith en met Michael Nesmith die met The Monkees als Amerikaans antwoord op de Britse The Beatles gold.

Zowel Southern Comfort als Plainsong bleek een kort leven beschoren. Met Southern Comfort belandde in 1970 ‘Woodstock’ op pole position in popcharts in meerdere landen waaronder zijn eigen UK. Als uitvoerder van deze megahit bevond hij zich in niet het geringste gezelschap: Joni Mitchell, CSN&Y, to name a few. Bij Plainsong nam mede-oprichter Andy Roberts zo zijn eigen afslagen, waaronder richting Pink Floyd, Roy Harper, film-, tv-, theater- en Hollywood-werk bij Disney. Begin jaren tachtig dreigde Iain Matthews er de brui aan te geven totdat Robert Plant van Led Zeppelin hem toch weer het podium op en de studio in praatte.

Na vijftien solo- en een handvol bandalbums hield hij USA voor gezien en remigreerde in 2000 naar Europa. In Nederland ‘of all places’ vond de Britse songsmid Iain Matthews zijn grote liefde én ‘peace of mind’. Hij settelde zich in Limburg en bleef verrassen met bloedmooie cd’s: songs van compositorisch, vocaal en tekstueel zeldzame klasse, veelal uit de eigen koker, met hier en daar een gearrangeerde cover. De ene keer bracht hij  solowerk, dan weer vond hij de samenwerking met de Nederlandse jazzband The Searing Quartet en met pianist Egbert Derix die composities met een jazzy sausje overgoot om vervolgens uit te pakken met ‘More Than A Song’.

Het kwam tot albums met americana-artiest Eliza Gilkyson en met Ad Vanderveen, de Nederlandse Canadees die zijn bandleiderschap in Personnel en The O’Neils inruilde tegen een carrière als cd-productieve americana-artiest, zowel solo als met Kersten de Ligny. Als duo schitterde hij met Ad Vanderveen live op ‘The Iain Ad Venture’. Dat deden ze ook op podia waar deze ijzersterke singer-songwriters elkaar aanvulden met bloedmooie vocalen, gitaren en mondharmonica. Ook bleef hij terugkeren naar het nog immer jaarlijkse reünie-festival in het Engelse Cropredy waar alle nog levende bandleden van Fairport Convention aantreden in wisselende bezettingen.

Vanuit innerlijke rust bekroop Iain Matthews de overtuiging met terugwerkende kracht nog wat puntjes op de i te zetten en achterstallig onderhoud te verrichten. Daartoe blies hij zowel Plainsong als Matthews Southern Comfort nieuw leven in. Elf jaar toerde hij met Plainsong en met Matthews Southern Comfort was in 2010 ‘Kind of New’ een feit, gevolgd door een wereldtoer met zowel oud als nieuw werk. In 2018 verscheen opvolger ‘Like A Radio’, opnieuw aanleiding tot een wereldwijde concerttoer die vandaag nog steeds loopt.
‘Popprofessor’ Leo Blokhuis over deze nieuwste cd:“Dit album ademt het plezier dat muziek maken kan geven: prachtige melodieën, sterk gezongen en smaakvol gearrangeerd. Een album vanaf de Zuid-Nederlandse zandgronden, ergens tussen de Amerikaanse westkust, Britse folk en meeslepende pop à la Crowded House. Alles stevig bij elkaar gehouden door die nog altijd makkelijk herkenbare, fijne stem van Matthews.”

Ditmaal neemt frontman Iain Matthews (leadvocals, akoestische gitaar) zijn nieuwe, maar gelouterde, landgenoten uit zijn derde en huidige vaderland Nederland mee op toer die ieder voor zich ook hun carrière als singer-songwriter hebben: Bart Jan Baartmans (diverse gitaren, mandoline, sitar, bouzouki, bas, banjo), Bart de Win (toetsen, accordeon, backing vocals) en Eric Devries (akoestische gitaar, backing vocals). Deze band koestert het huidige repertoire en poetst gouden klassiekers op zodat oud en nieuw naadloos op elkaar aansluiten. In deze samenstelling doet Matthews Southern Comfort nu ook GUO aan.

Eenenzeventig is hij inmiddels, maar je zou het hem niet geven. Op Iain Matthews zit geen spoor van sleet, niet op zijn songs, niet op zijn vocalen, niet op zijn arrangementen, niet op zijn composities. Zijn loopbaan van UK via USA naar Nederland bestrijkt al meer dan een halve eeuw en meer dan vijftig albums. En nog altijd is hij de vitale, innoverende singer-songwriter die de Britse en Amerikaanse muziekculturen samensmelt in verstillende songs die dwingen tot luisteren.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner na middagconcert?
–    Overnachting met ontbijt?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600.

Digitale ticketreservering?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396.
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Matthews Southern Comfort in beeld & geluid? Check: