Intro

GUO-serie 2016/2017: vrije gift-concerten én bredere programmering

Groeten Uit Oisterwijk pakt uit met 14 nieuwe concerten
In haar nieuwe GUO-serie van september 2016 tot juni 2017 pakt Groeten Uit Oisterwijk uit met veertien concerten. Nieuw zijn de vier concerten met gratis toegang waarbij bezoekers achteraf een vrije gift bepalen. Ook nieuw is de verbreding in de programmering. Meer dan ooit in de bijna 40-jarige geschiedenis van GUO en haar voorgangers krijgt de Europese folk gezelschap van singer-songwriters, americana, klassiek en cross overs met niet-westerse muziek, jazz en boven hokjes verheven ‘vrije geluiden’. Nieuw is ook bellettrie-avond ‘Gevangen in GUO-sfeer’. Daarop  presenteren dertien lokale schrijvers, een illustratrice en een bekende auteur een verzamelbundel die GUO in eigen beheer uitgeeft.

Vrije gift-concerten
In de vrije gift-concerten herdefiniëren kleine formaties westerse folk door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz en klassiek of met niet-westers gewortelde muziek. Op vier zondagmiddagen staan ingepland: Waals/Frans-Hongaars duo Sophie Cavez & Baltazar Montanaro met pan-europese fusie op diatonische trekharmonica en viool (11 sep), de Vlaamse harpiste/zangeres Lakshmi met klassieke én Keltische muziek op dito harpen (18 dec), Waals duo Didier Laloy & Kathy Adam op diatonische trekharmonica en cello met vrije geluiden die uitwaaieren over folk, jazz en klassiek (29 jan) en Vlaams/Turks trio Osuna met ‘HASRET: The Song of the Yearning’ waarin het op middeleeuws en niet-westers instrumentarium de Zijderoute naspeelt via de Maghreb, Mongolië en Siberië naar Europa (11 jun).

Bezoekers betalen geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht. Voor wie toch om enig houvast verlegen zit, heeft GUO een vuistregel: “Beoordeel het concert met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal 10 euro als u het concert van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO-initiatief een warm hart toedraagt.”

Met haar vrije gift concerten wil GUO haar democratisch gedachtegoed uitdragen om in Oisterwijk iedereen ongeacht draagkracht de kans te bieden zich te ‘verrijken’ met livemuziek beleving door topmuzikanten. ‘Harde’ voorwaarde: tweemaal drie kwartier kunnen zitten en luisteren. Dringend advies: kom op tijd, want er is uiteraard geen voorverkoop en vol is vol. Deze concerten zijn mede mogelijk dankzij Stichting De Schuur Oisterwijk en Fonds Podiumkunsten NL. Dit fonds waardeert de programmering en marketing van GUO met een subsidie waarin ze per concert de helft van een eventueel verlies draagt tot een vastgesteld maximum op jaarbasis.

Gealic & Welsh
Vier GUO-concerten onderstrepen vooral de rijkdom van het Keltische repertoire. Martin Hayes & Dennis Cahill maken zich even los uit supergroep The Gloaming voor een tournee over het Europese continent. De Ierse fiddler en de Amerikaanse gitarist worden algemeen erkend als absolute wereldtop van de buitencategorie. Een buitenkansje dus voor GUO en voor de fijnproevers onder haar bezoekers (zondagmiddag 2 okt).

Dat laatste mag ook gezegd van Altan. Naast het betere teamwerk van jigs & reels met de turbo erop wordt deze band van internationale allure geroemd om de bloedmooie ballads in Gaelic, gezongen door Mairéad Ní Mhaonaigh uit Donegal (zaterdag 14 jan).

Ook uit Donegal, eveneens met bloedmooie zang, maar een pak minder gekend, zijn The Henry Girls. De drie zussen laten zich behalve door gewortelde muziek uit hun moederland evenzeer inspireren door roots uit de USA (zondagmiddag 9 apr).

Ook Keltisch, maar dan uit Wales, is duo Julie Murphy & Ceri Mathews. Zij vormen het epicentrum van  Fernhill, het kwartet dat al enkele keren bij GUO concerteerde. De vocale kwaliteiten van superzangeres zonder sterallures Julie Murphy zijn al vaak de hemel in geprezen. Niet voor niets is ze de protégée van Welshman Robert Plant (Led Zeppelin). Van bloedmooie ballads gesproken, maar dan vaak in het Welsh. En dat subtiel begeleid door een multi-instrumentalist (zondagmiddag 14 mei).

Van Brabantse bodem
In zijn internationale trio Oliver’s Cinema (anagram van de meester) verbindt de bewierookte trompettist van Brabantse bodem Eric Vloeimans  jazz met vooral wereldmuziek. Zijn wapenbroeders: de Vlaamse accordeonist Tuur Florizoone en de Duitse cellist Jörg Brinkmann (zaterdag 15 okt).

Niet minder bewierookt én Brabants is singer-songwiter Anneke van Giersbergen. De frontvrouw van voorheen The Gathering brengt haar eigen interpretaties van haar favoriete jeugdhelden uit the eighties (zaterdag 5 nov).

De drie Brabantse boezemvrienden Björn van der Doelen, Mathijs Leeuwis en Jeroen Kant brengen een rootsy singer-songwriter programma in het Nederlands met Brabo tongval. Ex-profvoetballer Van der Doelen komt uit Eindhoven, Leeuwis uit Tilburg en winnaar van de prestigieuze Vlaamse Nekka-prijs Kant uit de buurt van Den Bosch, dus is GUO in Oisterwijk dé plek om af te spreken (zondagmiddag 12 feb).

Brits en Amerikaans
De maand maart is Transatlantisch Amerikaans/Brits ingekleurd. Sinds haar ‘Postcards from Downtown’ hoeft americana-artiest Dayna Kurtz nog nauwelijks introductie. Vooral in Nederland is de Amerikaanse wereldberoemd. Anders wel onder vakgenoten met wie ze het podium deelde: Nora Jones, Elvis Costello, Richard Thompson, Richie Havens, The Blind Boys of Alabama, Dr. John, BB King, Rufus Wainwright, Mavis Staples, Bonnie Raitt, to name a few. Voor de tweede keer in haar loopbaan komt ze haar ding doen op het GUO-podium (zaterdag 11 mrt).

Martin Simpson is een Engelse topgitarist die jaren sleet en meters maakte in de VS. Dat hoor je terug in zijn repertoire dat springt tussen Britse folk en americana allerhande. Maar wat hij ook zingt: zijn gitaarspel is van buitenaardse klasse. Denk aan Amerikanen als Leon Redbone en Leo Kottke of Fransman Pierre Bensusan bij wie de vocalen ook in dienst staan van hun fabuleuze gitaarspel. Simpson is by far de meest genomineerde artiest aller tijden voor de prestigieuze BBC Radio 2 Folk Awards (zondagmiddag 29 mrt).

Bellettrie
In GUO Schrijfproject 2015/2016 vingen dertien lokale schrijvers en een illustratrice de sfeer tijdens GUO-concerten en op vierdaags GUO Festival Paasfolk. Huis-aan-huis weekblad De Nieuwsklok publiceerde hun bijdragen in rubriek ‘Gevangen in GUO-sfeer’. GUO deed dat ook in maandelijks digitaal GUO Muziekmagazine. GUO sprokkelt bovendien alle gezaaide en gevangen sfeer in proza, poëzie en illustraties bijeen. Oogst: een bonte verzamelbundel, door GUO uitgegeven in eigen beheer. Die gaat het licht zien tijdens een bellettrie-avond.

De dertien schrijvers lezen dan uit de verzamelbundel voor uit eigen werk. Een van hen is singer-songwriter Eric Witteveen uit Moergestel. Hij zette zijn impressie van een GUO-concert om in tekst en muziek. Op de bellettrie-avond zingt hij deze en nog enkele songs, begeleid op gitaar. Tineke Lemmens exposeert haar illustraties uit de bundel. En de bekende Brabantse auteur en cabaretier Wim Daniëls komt langs om in zijn eigen ludieke stijl uitgebreid voor te dragen uit en te vertellen over zijn eigen werk.

Elke bezoeker aan de bellettrie-avond ontvangt een gratis exemplaar van de verzamelbundel. Wat daarna nog rest biedt GUO te koop aan tegen kostprijs. GUO brengt de belletrie-avond tot stand in samenwerking met Openbare Bibliotheek Midden-Brabant – locatie Oisterwijk, die tevens aanwezig zal zijn met een eigen info-stand (zaterdag 26 nov).

Festival en balfolk
Vierdaags GUO-festival Paasfolk beleefde in 2016  haar enige editie. Volgens GUO-bezieler Jos Creusen vreet de organisatie van zo’n festival energie en is het financieel riskant voor een kleinschalige concertorganisatie. “We durfden dat aan omdat ons vrijwilligersbestand, ons enthousiasme én onze stichtingskas dat toestonden. Als het qua bezoekersaantallen een éclatant succes was geworden, dan hadden we een vervolg kunnen overwegen. Maar zelfs dan was het niet echt onze ambitie geweest om hier een jaarlijkse traditie van te maken. Niettemin kijken we er tevreden op terug. Wie weet komt het er nog eens van, maar komend seizoen dus niet.”

Ook de maandelijkse balfolk-avonden waar gedanst wordt op livemuziek uit het Europese erfgoed komen in het nieuwe seizoen niet terug. GUO wou hiermee een brug slaan tussen haar luister-  en een danspubliek. “Hoewel het tweemaal om hetzelfde muziekgenre gaat, blijken de twee doelgroepen nauwelijks te verenigen”, aldus Creusen. Waar de één folk liefst intens luisterend beleeft, gaat de ander er liever dansend in op. De poging om die twee samen te brengen, beschouw ik als mislukt. Maar het kan zomaar zijn dat we in de toekomst incidenteel weer balfolk inplannen. Er moet zich dan wel een spannend concept aandienen, want in kopiëren wat er elders al is, zien we geen uitdaging.”

In plaats van balfolk moeten komend seizoen singer-songwriters, americana, cross over fusies, hokjesloze vrije geluiden, muzikaal ingekleurde bellettrie en vrije gift concept voor publieksverbreding zorgen. “Onze veertien concerten vragen om luisterbereid publiek voor eerlijke, gewortelde muziek door inspirerende artiesten die afstand bewaren tot de schone schijn uit de plastic showbizz”, verklaart Creusen de gemene deler die als rode draad door de serie loopt. “Daarmee voelen we ons als vrijwilligers het meest verwant. Waarom zouden we dan onze vrije tijd verknoeien met wat anders? Ook voor mezelf houden de oprekking van het roots-genre en de vrije gift-formule het na bijna 40 jaar pro deo programmering nog heerlijk uitdagend. Dat houdt me gaande, dat geeft me energie en met mij hopelijk ook voldoende bezoekers. Want zij moeten wel onze belangrijkste sponsor blijven.”