Intro

GUO-seizoen 2017/2018
Tussen oktober 2017 en april 2018 presenteert Groeten Uit Oisterwijk negen GUO-concerten voor een luisterbereid publiek. Bij vijf daarvan volgt een workshop. Bij twee concerten met workshops krijgen bezoekers gratis toegang en bepalen ze achteraf een vrije gift. Voor wie wil lunchen, dineren en overnachten gelden speciale tarieven. En dat alles in een nieuwe concertlocatie. In wat voor GUO-bezieler Jos Creusen zijn veertigste jaar als concertorganisator betekent.

Eind maart 2016 poogde directeur Ruud van Eeten van cultuurcentra Tiliander Oisterwijk en Den Boogaard Moergestel de huurovereenkomst met GUO voortijdig te verbreken. GUO hield hem echter aan de overeenkomst tot aan de contractuele einddatum van zomer 2017. Daarmee redde ze haar concerten die ze op grond van de huurovereenkomst geboekt had.

Die volharding  moest ze bekopen met een  jaar van beschuldigingen en sabotages door Van Eeten. Volgens hem zouden GUO-vrijwilligers zich te buiten gaan aan drank, zich misdragen tegenover zijn medewerkers  en het niet al te nauw nemen met eigendommen van Tiliander. Hij kreeg daarin rugdekking van zijn bestuur. Die gaf in de persoon van Jan Spijkers aan GUO een ‘officiële waarschuwing’ met vooruitzicht op een onder toezichtstelling op ordelijk verloop van haar GUO-concerten.

GUO kwalificeerde de beschuldigingen als gezocht, uit de lucht gegrepen en smaad. Bovendien schond Van Eeten wettelijke, contractuele en mondelinge afspraken. Zo vertraagde hij de start van de voorverkoop voor de GUO-concertserie, werkte per concert de organisatie tegen en betaalde de recettes te laat uit. Door die sabotages liep GUO financiële schade op. Om orde op zaken te stellen schakelde ze een advocaat in.

GUO-locatie 2017/2018
Nu de huurtermijn er op zit en het laatste GUO-concert in Tiliander achter de rug is, verhuist GUO voor haar serie 2017/2018 naar Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord. Dat biedt te midden van Oisterwijks bos- en vennengebied een concertzaal met 140 stoelen, lunches, diners en overnachtingen met ontbijt onder één dak. Voor eten en slapen rekent Boschoord speciale tarieven voor GUO-concertbezoekers. Aanleiding wellicht om GUO-concerten te combineren met complete dag- of weekenduitjes in Oisterwijk. Bovendien een uitkomst voor belangstellenden die tussen middagconcert en avondworkshop een hapje willen eten.

De organisatie is tevreden met Boschoord als nieuwe GUO-concertlocatie. Toch betreurt ze de opstelling van directie en bestuur van de lokale cultuurcentra. GUO vindt dat haar jaarlijkse concertseries eerder daar thuishoren dan bij een commercieel exploitant. ‘Maar it takes two to tango’.

Die opvatting vindt gehoor bij Ina Batenburg en Lars Wierts, respectievelijk wethouder en ambtenaar cultuur van gemeente Oisterwijk. Die doen daarom een poging om te bemiddelen, al heeft GUO vooralsnog weinig fiducie in terugkeer. Die sluit ze sowieso uit zonder schriftelijke excuses voor de beschuldigingen en sabotages en financiële compensatie voor geleden schade. Bovendien zou een huurovereenkomst voor serie 2018/2019 uiterlijk begin september 2017 rond moeten zijn. Anders loopt GUO te veel buitenlandse artiesten mis die al vóór zomer 2017 hun beschikbaarheid in seizoen 2018/2019 voor GUO en andere Nederlandse podia aankondigden.

GUO-concerten 2017/2018
Alle negen GUO-concerten zijn op zondagmiddagen en vangen aan om 15.00u. De serie opent op 8 oktober  transatlantisch met zangeres/fiddler Eliza Carthy (UK) en zanger/multi-instrumentalist Tim Eriksen (USA) die hun cd ‘Bottle’ op het Europese continent presenteren. Sedaa (Mongolië/Perzië) brengt op 15 oktober in gedrapeerde zijden klederdracht onder- en boventonale keelzang, begeleid op oriëntaalse instrumenten als viool en bas met halzen die uitlopen in ambachtelijk uit hout gesneden paardenhoofden. Gipsytrio La Manouche zingt op 5 november hartverscheurende songs, begeleid met strakke gitaarritmes en versierende gitaar- en klarinetsolo’s.

De talentvolle Remy van Kesteren laat op 19 november zijn harp heerlijk buiten de lijntjes kleuren. Voor haar midwinterconcert met vergeten kerst- en nieuwjaarsliederen uit alle uithoeken van Europa neemt trio Griff (België) op 17 december gastmuzikant Petri Prauda  uit Kerstmanland Finland mee. Nog zo’n Nederlands supertalent op harp, Lavinia Meijer, stelt op 21 januari ‘The Glass Effect’ centraal  met minimal music van de Amerikaanse componist Philip Glass.

De Iers-Amerikaanse folky singer-songwriter en open tuning DADGAD gitariste Sarah McQuaid promoot op 25 februari bij GUO haar vijfde full solo-cd. De Zandmuze (België) is een echte familievoorstelling voor jong tot oud waarin op 18 maart beeldend kunstenares Colette Dedyn met glasplaat, licht, zand en handen haar wordingsproces van ontroerende, zandgeschilderde verhalen combineert met wereldmuziek van multi-instrumentalist/-vocalist Raphaël De Cock. Ook met wereldmuziek, maar dan in ongebreideld vrije cross-over fusie met jazz en flamenco, ronden trompettist Eric Vloeimans en gitarist Eric Vaarzon Morel op 8 april GUO-serie 2017/2018 af.

GUO-workshops 2017/2018
Na vijf van de negen concerten op zondagmiddagen kunnen bezoekers ’s avonds van 20.00 tot 21.30u tevens naar een interactieve workshop. Bij een concertticket is tevens toegang tot de avondworkshop inbegrepen. Belangstellenden voor alleen een avondworkshop betalen alsnog entree aan de zaalkassa. Bezoekers zijn welkom als toehoorder of (nog beter!) als interactief deelnemer.

Sedaa geeft op 15 oktober een workshop onder- en boventonale keelzang waaraan iedereen, zonder vereist aanvangsniveau, kan deelnemen. Op 5 november verzorgt La Manouche  een workshop gipsyzang  (zonder vereist aanvangsniveau) en gipsy instrumentaal (‘begonnersniveau’) waarvoor deelnemers hun eigen (akoestische) instrument meebrengen. Griff brengt op 17 december een aantal doedelzakken mee voor deelnemers aan haar kennismakingsworkshop doedelzak voor dummies (zonder vereist aanvangsniveau).

Sarah McQuaid geeft op 25 februari een workshop open tuning DADGAD gitaar voor gitaristen met ‘begonnersniveau’ in de EADGBE-stemming die hun eigen akoestische gitaar meebrengen. De Zandmuze zorgt op 18 maart voor de nodige glasplaten, lampen en zand waarmee deelnemers (zonder vereist aanvangsniveau) aan de slag gaan in de workshop zandtekenen.

Gratis met vrije gift   
Bij twee voorstellingen met workshops zet GUO haar formule voort van gratis toegang met vrije gift achteraf: La Manouche op 5 november en De Zandmuze op 18 maart. In deze formule herdefiniëren kleine formaties westerse folk door onbegrensd fusies aan te gaan met genres als jazz, klassiek, niet-westers gewortelde muziek en, in geval van De Zandmuze, met beeldende kunst.

Bezoekers betalen geen entree bij binnenkomst, maar bepalen achteraf een vrije gift. Die is anoniem, naar eigen inzicht en draagkracht. Voor wie toch om enig houvast verlegen zit, heeft GUO een vuistregel: “Beoordeel de voorstelling en de workshop met een rapportcijfer tussen 1 en 10. Doneer een euro per toegekend punt. Geef altijd 1 euro voor de moeite. Betaal 10 euro als u de voorstelling en de workshop van uw leven beleefde. Maak er 10+ euro van als u zwemt in uw geld en het GUO-initiatief een warm hart toedraagt.”

Met haar vrije gift voorstellingen en workshops wil GUO haar democratisch gedachtegoed uitdragen om in Oisterwijk iedereen ongeacht draagkracht de kans te bieden zich te ‘verrijken’ met livemuziek en overige kunstbeleving door topartiesten. ‘Harde’ voorwaarde: tweemaal drie kwartier kunnen zitten en luisteren bij de middagvoorstellingen en nog eens anderhalf uur bij de avondworkshops, hoewel dan interactieve deelname des te beter is. Dringend advies: kom op tijd, want er is uiteraard geen voorverkoop en vol is vol.

Meer info, reserveringen en support        
Uitgebreide info in tekst, beeld en geluid over alle GUO-concerten en –workshops 2017/2018 is te vinden op http://guo.inoisterwijk.nl. Op de homepage staan tevens links naar diverse social media. Voor een gratis abonnement op maandelijks digitaal GUO Muziekmagazine volstaat een mailtje naar guonieuws@kpnmail.nl.

Belangstellenden voor GUO-concerten reserveren hun tickets digitaal op https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396. Voor zover voorradig verkoopt GUO haar laatste tickets ook aan haar zaalkassa tussen 14.00 en 15.00u op de concertdagen zelf volgens het principe 140=VOL=OP! GUO-concertbezoekers betalen geen bijkomend tarief bij het reserveren van hun tickets. Ook kunnen ze gratis parkeren bij Boschoord.

Reserveren voor lunches, diners en overnachtingen met ontbijt in Boschoord kan uitsluitend rechtstreeks op tel.nr. 013 – 5231600. Bij vermelding dat u GUO-concertbezoeker bent gelden voor u speciale tarieven.

De jaarlijkse GUO-concertseries zijn mogelijk dankzij pro deo inzet van bestuur Stichting Podiumkunsten Oisterwijk en een kern van zo’n vijftiental GUO-vrijwilligers. Zij danken volgende subsidiënten en sponsoren voor hun support in geld en diensten aan GUO-concertserie 2017/2018: Gemeente Oisterwijk, In Oisterwijk, Uitgeverij Adrem/Ediat, Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord, Rabobank Hart van Brabant, Stichting Jacques de Leeuw en Fonds Podiumkunsten NL.

Maaltijden en overnachting
–    Lunch voorafgaand aan middagconcert?
–    Diner tussen middagconcert en avondworkshop?
–    Overnachting na avondworkshop, met ontbijt op maandagochtend?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600. Vermeld dat u GUO-bezoeker bent. Voor u gelden speciale GUO-tarieven! Check ‘eten & slapen in Boschoord’ in menubalk.

Digitale ticketreservering GUO-concerten en -workshops?
Check https://www.veiligreserveren.nl/ticketshop/?org=GUO582396
Check ‘tickets’ in menubalk.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Ook parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!